Friday, April 27, 2012

Day of celebration!



Tanaan on huhtikuun 27.paiva.  Tama paiva on myos kansallinen veteraanipaiva. Talla hetkella Suomessa on n. 40 000 sotaveteraania. Heidan keski-ika on 88-vuotta. Ei ole enaa montaa jaljella ja keski-ika on noussut jo aika korkealle. On hienoa, etta on tallainen paiva kalenterissa, onhan elossa olevat veteraanit ainut elava muisto sodasta. He taistelivat siella Suomelle itsenaisyyden jo menehtyneiden sotamiesten kanssa. Toivottavasti veteraaneille osoitetaan arvostusta muutenkin tana paivana, kuin vain nimi kalenterissa.
Suomessa oli yhteensa kolme sotaa:
Talvisota 30.11.1939-13.03.1940
Jatkosota 25.06.1941-04.09.1944 ja
Lapin Sota 15.09.1944-27.04.1945.

Eli yhteensa n.6 1/2 vuotta. Ei sita nykyajan ihminen kasita. En ainakin mina.

  • Sotiin osallistui yhteensä noin 600 000 miestä ja 100 000 naista.
  • Nuorimmat rintamalle joutuneista olivat vasta 17-vuotiaita.
  • Joka kahdeksas sotiin osallistuneista menehtyi.
  • Heistä, jotka palasivat, pysyvän sotavamman sai joka neljäs.
  • Sodat jättivät jälkeensä 30 000 leskeä ja yli 50 000 sotaorpoa.

Joskus 10-15 vuotiaana tyttosena juoksin kaiken maailman kissanristiaisissa soittamassa viulua kotipaikkakunnallani. Tulipa soitettua pari kertaa myos veteraanijuhlissa. Siella soivat "oi muistatkos viela sen virren...", " on maista kaikista sittenkin..." jne. Siella istuttiin eturivissa, kuunneltiin puheita ja tarinoita, muisteloita ja tervehdyksia. Joskus vahan tylsistytti, eika millaan ois jaksanut istua, mutta ei auttanut muukaan. Yleensa juhlan paatteeksi oli kakkukahvit :). Ja nyt kun ajattelee, ni mukavahan se oli soitella ja ilahduttaa vanhoja ja nuoria. Niin, ja paastiinpa me pari kertaa paikallislehteenkin.
Today is April 27th. Today is also a Finnish National Veterans Day. Currently there is about 40 000 Veterans in Finland. Their middle age is 88years. There is not that many Veterans left and the middle age is getting higher. It is nice that there is this kind of celebration day in Finland. They are important people for us. They were part of the war, they were fighting the freedom for Finland with other guys. I hope they get honoured by everybody. They did a big job.

I remember playing violin couple of times at the Veteran's Day Celebration. There were lots of speeches and remembering and so on..on that age (10-15 yrs old) I remember it was kind of boring sometimes to sit there but...yes, there was cake and coffee after ;) and also our pictures were in our local newspaper couple of times ;)

 


Miten ma olenkaan perilla naista Suomen juhlapaivista ja nimppareista niin hyvin? Syy loytyy ylla olevasta kuvasta! Saimme joululahjaksi Mauri Kunnaksen koirakalenterin minun tadiltani. Ja voin sanoa, etta olen kylla tykannyt! Veikee on kalenteri, mutta joka paiva taitaa tulla tsekkailtua, etta kenenkas nimpparit tanaan on! Onnea vaan Merja!

Jillianin kouluviikko on takana pain! Enaa 8 viikkoa koulua jaljella :) sitten kesaloma! Upeaa. Asken oli viela 8 koulupaivaa takana pain. Ja odoteltiin pienta Elielia syntyvaksi. Aika rientaa, rientaa aika. Jillian kirjoitti tallaisen tarinan koulussa tanaan :

So, how I know all these different days and celebrations in Finland? Tadaa, I have a finnish calender! We got it from my aunt for Christmas. And I absolutely love it! Almost every day I check that who has a name day today? So Congratulations Merja!

Jillian's school week is behind. Again. Only 8 more weeks of school. Then summer vacation!Great! Little while ago there was only 8 school days behind and we were waiting our Eliel to be born! Time flies when you have fun! Jillian wrote this story today at school:



MITAS NYT?
Brian kotiutui paloasemalta. Pojat herasivat 3 1/2h paikkareilta (hih, oon lellitty!) ja talo siivottu viikonloppua varten. Ei auta muu kuin sulkea tietsikka ja nauttia elamasta! Huomiseksi luvattu 8astetta lamminta ja aurinkoa...sita siis ootellessa (vaikka mieluummin ottaisin 28astetta!)

SO WHAT'S NOW?
Brian came home from the fire hall. Boys had 3 1/2hr nap (yes, I am spoiled!) and house is clean, ready for the weekend! Better close this computer and have a cup of coffee. Weather forcast says that tomorrow we will have 8celcius and I guess it will be sunny too ( I would rather have 28!)




Ja tarkein uutinen viimeiseksi! Brianin siskolle syntyi tanaan pienen pieni tyton mussukka! Aiti ja vauva Brynn Sophia voivat vallan mainiosti. Han oli siis 6. serkku meidan lapsille..perhe sen kun kasvaa!

Mukavata viikonloppu itsekullekkin!

And the most important news in the last! Brian's sister had a baby girl, Brynn Sophia this morning! Mom and baby are doing well! We are soo sooo happy for you guys. One bad thing is that you guys live about 4000km away and we can't come to give kisses and hugs to the little one!
She is the 6th cousin to our kids...family is growing!

Anyways, Have a great weekend everyone and all!

2 comments:

Anonymous said...

Muistatko, että rakas Olli-ukkisi oli myös sotaveteraani. Hän oli talvisodan syttyessä 16-vuotias ja joutui lähtemään sotaan heti kun kynnelle kykeni. Siellä sodan melskeissä meni nuoruusaika. Pojista tuli äkkiä miehiä. Ikinä hän ei meille lapsille puhunut sotakokemuksistaan, en ainakaan muista.
KR

Emilia said...

Kyllaha mie sen muistan. Mutta en ikina kuullut ukin puhuvan siita ja ymmarran kylla miksi.. oon ihan onnellinen kun en oo ite syntynyt sodan aikana tai elanyt silloin...toivottavasti ei tarvitsisi nahda sita edes elaman aikana.